Tiden på sjukhuset

Cia fick upp vår lille pojke på bröstet direkt efter förlossningen. Pappa Björn fick klippa navelsträngen. Vi hade bett om att få göra på samma sätt som vid en förlossning som slutar lyckligt. Personalen gjorde verkligen allt för att uppfylla denna önskan. Vi höll honom växelvis medan den andre förundrat tittade på honom från alla olika håll och kanter och då och då tog fotografier av det lilla underverket. En kort stund fick vi låna ut honom till barnmorskan för vägning och mätning. Personalen gjorde också fotavtryck. Efter en stund kom fikabrickan in och vi skålade i cider för vår lillkille som vi nu hade bestämt skulle heta Alvar. Vi hade funderat på ett antal namn men fastnade för Alvar för att det låter så mjukt. Under tiden vi fikade lånade vi ut Alvar ännu en gång (nu nerbäddad i den lilla korgvagnen) för att läkaren skulle kunna göra hjärtstick. Björn ringde nu också till mor- och farföräldrar och kanske även till syskon (vi minns inte riktigt) och berättade om Alvar.

Halv tolv kom Christina, vår sjukhuspastor och satt en stund med oss. Hon välsignade Alvar och läste en bön. Sedan pratade vi en stund till innan vi la Alvar på skötbordet och satte på honom blöja och pyjamas. Därefter bäddade vi ner honom i korgvagnen och sa god natt. Nu gick Christina och vi ringde då efter personalen som tog med Alvar till änglaskåpet där han skulle tillbringa natten. Klockan var nu tjugo i ett och vi packade ihop våra saker och gick upp till avdelning 63 där vi fått ett rum (samma rum som Cia låg i när hon var inlagd i graviditetsvecka 30...). Vi tog varsin sömntablett och försökte somna runt klockan två.

Vi gick upp strax efter klockan nio på annandag påsk. Försökte äta lite frukost men det blev inte så mycket med det. Vid halv elva kom vi ner på förlossningen till sal tio där vi bytte kläder på Alvar och bäddade ner honom i mjukliften. En kvart senare hämtade Alvars farfar oss och vi åkte upp till Katarina Kyrkogård för att besöka änglasyster Minna. Efter en kort stund gick Björn iväg till lekplatsen bredvid kyrkogården och hämtade Malte. Malte sa glatt hej till Alvar, ovetande om katastrofen som än en gång drabbat familjen. Han klappade lite på Alvar för att sedan intressera sig för något annat som var mer spännande för stunden. Björn lämnade Malte till farmor och därefter körde farfar hem oss till lägenheten. Väl inne i lägenheten gick Björn runt med Alvar för att visa upp familjens hem. Efter en stund kom farmor upp m ed Malte som än en gång glatt sa hej och klappade på Alvar. Vi hade bäddat ner Alvar i vaggan och Malte tyckte att det var spännande med en "bebi" som låg nerbäddad i den. Även farmor hälsade på Alvar när han låg i vaggan.

Sedan hjälpte farmor Malte att välja ut en av sina nappar som Alvar skulle få med sig av sin storebror. Cia letade upp en av Maltes leksaker, en skallra i form av en liten tygdocka, som Alvar också fick av Malte. Eftersom Malte nu började bli trött så fick han sin storebrorspresent av Alvar. En fin stor brandbil med tjutande sirener och blinkande lampor och en stege på taket. Efter detta åkte vi upp till kyrkogården igen för att våra tre barn skulle få sina likadana syskonnallar. Strax efter klockan ett var vi tillbaka på sjukhuset och vi fick låna en barnmorskeexpedition för att kunna vara ensamma med Alvar en stund innan Alvar skulle vila en stund i änglaskåpet igen.

Vid halv tre kom mormor och morfar upp på förlossningen, där vi återigen hade fått ett rum. Morfar var inte riktigt kry så de kom lite tidigare än vi bestämt. De höll i Alvar och grät. Vid kvart över tre kom faster och farbror upp utan kusinerna Ebba och Agnes. Efter en liten stund kom Ebba inspringande och gav Björn en hård kram och sprang därefter ut igen. Vid fyratiden kom farmor, farfar och Malte in på rummet. Vi satt allihop tillsammans och grät samtidigt som Alvar fick ligga i famnen hos var och en. Vid femtiden åkte farmor, farfar och Malte hem och Alvar fick vila en stund i änglaskåpet igen. Vi var båda väldigt ledsna nu och Björn ringde hem och bad sin mamma att komma upp en stund sent på kvällen.

Vid åttatiden gick vi ner på förlossningen igen för att träffa vännerna Thomas, Maria och Linda (som är Maltes gudmor). En sköterska kom in med Alvar och både Maria och Linda satt en stund med Alvar i famnen. Vid halv nio fick Alvar vila i änglaskåpet igen och våra vänner åkte hem. Vid niotiden kom Björns mamma och hon satt och pratade med oss uppe på vårt rum på avdelningen till klockan var tio. Strax före elva gick vi ner för att säga godnatt till Alvar.

På tisdagen vaknade vi vid halvniotiden. Tjugo över nio var vi nere på sal 11 på förlossningen dit en barnmorska tagit Alvar. Hon hjälpte oss att kamma Alvars hår och klippa en hårlock som minne. Sedan bytte hon kläder på honom och tog honom därefter till sjukhusfotografen. Efter fotograferingen satte vi på honom en mössa från Linda och han fick sedan ligga i mammas famn en stund. Barnmorskan tog några bilder på oss alla tre tillsammans.

Vid elvatiden kom överläkaren in och pratade lite med oss. Vi pratade om möjliga orsaker, sjukskrivning och mediciner. Sedan kom Margareta, vår kurator. Det kändes bra att vi fick behålla vår kurator som varit med oss när Minna föddes och även under graviditeten med Malte. Vi tog in Alvar så att även Margareta fick träffa honom. Det kändes bra att vår kurator hade träffat vår lille kille och därmed hade sett vem det var vi saknade så mycket.

Vid tolvtiden gick vi upp till avdelningen för att försöka äta lite. Vi ändrade även tiden för minnessunden från tre till fyra för att inte behöva stressa den sista tiden vi hade Alvar hos oss. Sjukhuspastorn Christina kom upp till vårt rum och vi planerade och bestämde hur minnesstunden skulle se ut. När Christina gick kom vår barnmorska Susanne från specialistmödravården in till oss. Tårarna rann på hennes kinder och hon sa "vad är det som händer?". Vi pratade en stund och sedan gick vi ner till sal 1 på förlossningen där vi satt ungefär en halvtimme med Alvar. Vi hade bestämt oss omedelbart efter förlossningen att varje gång vi träffade Alvar så tog vi några bilder först och sedan la vi undan kameran. Vi ville ju uppleva Alvar främst genom våra sinnen, inte genom kameralinsen. I slutändan fick vi trots allt många hundra bilder av Alvar trots att vi endast fotograferade korta stunder vid våra möten. Viktigast av allt var att vi fick så pass mycket tid med Alvar som möjligt, även om det aldrig kan bli i närheten av vad vi skulle vilja. Att hålla om och bara vara med vår lille pojke var det mest värdefulla och det gjorde vi så mycket vi kunde, både ensamma och i sällskap av familj och vänner.

Vi gick sedan upp på avdelningen för att duscha, byta om och packa våra väskor. Vid halv fyra gick vi ner till Alvar igen och moster och morbror kom tio minuter senare för att få träffa honom en stund innan minnesstunden. Strax innan fyra kom sjukhuspastorn och vi gick sedan tillsammans ner med Alvar till Andrum där vi ordnade så som vi tidigare hade bestämt.

Under minnesstunden så låg Alvar i en korgsäng med alla sina nallar runt om sig. Agnes satt och sa "Schh, bebisen sover". Christina läste en bön och välsignade Alvar. Vi sjöng bland annat sjukhuskyrkans version av "Det gungar så fint". Sedan fick alla ta farväl framme vid korgen. Så oerhört tungt att ta farväl av vår underbara pojke. Efter minnesstunden gick alla utom vi ut ur Andrum och vi satt kvar en lång stund med Alvar. Vi klädde på honom de kläder han skulle ha med sig och bäddade in honom i en ny filt. Den han hade haft om sig under hela tiden på sjukhuset tog vi med oss hem som ovärderligt minne. Likaså bytte vi ut en nalle som fått namnet Adde, så att vi tog hem den Alvar haft och han fick en ny likadan. Kl 18.00 tisdagen den 18 april 2007 såg vi Alvar för sista gången. Farfar väntade med bilen och körde oss hem via apoteket där Cia skulle ha värktabletter som läkaren hade skrivit ut. Under hemresan så regnade det samtidigt som solen sken. Vår tanke var att änglarna log för att vår fine Alvar hade fötts och grät för att han inte fick vara kvar hos oss.

item4
item1

Vår efterlängtade lillebror Alvar f/d 16 april 2006

Hem

Alvar

Fotografier

Läsvärt

Länkar

Gästbok

 

Innan Alvar

 

Graviditeten

 

Beskedet

 

Förlossningen

 

Tiden på sjukhuset

 

Begravningen

 

Urnnedsättningen

 

Vad hände?

 

Livet med och utan Alvar

 

Gästbok (öppnas i separat fönster)